Otagowano: ,

  • Autor
    Wpisy
  • #105586
    Magdalena Suchy
    Uczestniczka

    nie da się wyświetlić pytań quizu, po kliknięciu “rozpocznij” pojawia się informacja, że quiz został zrealizowany
    oprócz tego link przekierowujący do kursu po zakupie nie działa, mimo że przeanalizowałam wszystkie podpowiedzi ustawień z forum i wydaje mi się, że wszystko jest tak jak powinno

    #105596
    Magdalena Suchy
    Uczestniczka

    dodatkowo cena sama z siebie mi się zeruje i nagle kurs jest za 0 zł.

    #105625
    Gabriela Kurowska
    Moderatorka

    Hej, czy te problemy pojawiły Ci się gdy byłaś zalogowana na konto admina, czy utworzyłaś nowe konto klienta, by przetestować działanie kursów?

    #105627
    Magdalena Suchy
    Uczestniczka

    sprawdzałam i jako klient i jako administrator, link już działa, zaczął działać po kilku godzinach od dodania linku do katalogu, natomiast z quizami częściowo problem się rozwiązał, kiedy ustawiłam wyświetlanie wszystkich pytań na jednej stronie, zamiast po jednym. W dwóch quizach na 12 problem pozostał – wyświetla się info, że ten quiz już został rozpoczęty albo zakończony.

    Co do zerowania ceny wydaje mi się, że zeruje się w momencie, kiedy edytuję stronę kursu w elementorze.

    #105628
    Gabriela Kurowska
    Moderatorka

    Hej, może to być jakiś konflikt z wtyczką. U innej kursantki problem powodowała wtyczka Autooptimize. Masz ją może? Albo inną służącą do optymalizacji wczytywania strony? Możesz spróbować ją wyłączyć i sprawdzić czy problem nadal się pojawia. Zrobiłabym to w nowym oknie incognito. Daj znać czy pomogło!

    #105630
    Magdalena Suchy
    Uczestniczka

    mam Litespeed Cache i faktycznie po wyłączeniu wszystko działa, co więcej po włączeniu wtyczki dalej działa!
    dziękuję!

    Jeszcze mam jedno pytanie dotyczące strony kursu – z automatu na stronie kursu są 3 zakładki – przegląd, program i instruktor. Usunęłam kodami css zakładki “przegląd” i “instruktor”, została zakładka “program kursu”, ale po wyświetleniu strony z automatu zaznaczona jest wciąż ta pierwsza zakładka (gdzie był przegląd, ale ona jest pusta) i dopiero po kliknięciu w program, wyświetla się spis treści kursu. Jak ustawić to tak, żeby program się wyświetlał od razu?

    #105631
    Magdalena Suchy
    Uczestniczka
    #105708
    Magdalena Suchy
    Uczestniczka

    co więcej, w tej pierwszej zakładce (z automatu) wyświetla się cała treść, którą wstawiłam na stronie produktu w woocommerce

    https://drive.google.com/file/d/1Ne_QZ_Nee9j_A8CV1r7QD2KOgQXq6qvO/view?usp=sharing

    #105770
    Gabriela Kurowska
    Moderatorka

    Czy możesz podesłać link do stron? Będzie mi ciężko odpowiedzieć bazując na zrzutach ekranu

    #105776
    Magdalena Suchy
    Uczestniczka

    jasne, link do kursu: https://klubpolek.pl/kursy/wyslow-sie/
    link do produktu w sklepie – cała dolna część z automatu przekopiowała się na stronę kursu, jak to usuwam to automiatycznie znika ze strony produktu https://klubpolek.pl/product/kurs-online/

    #105780

    Magda, a z jakiego motywu korzystasz?

    #105781
    Magdalena Suchy
    Uczestniczka

    The7
    ja tam próbowałam css-em usunąć te zakładki ale nie do końca mi się udało

    #105806
    Kaja Rzeczkowska
    Moderatorka

    Hm. Najskuteczniejszą metodą byłoby chyba stworzenie motywu potomnego, wejście w pliki motywu i edycja kodu PHP. Niestety to przerasta moje kompetencje, PHP nie znam ni w ząb 🙁 Ale jeśli ktoś od nas umie trochę PHP, to mogę udostępnić mu motyw do testów, bo mam licencję na The7.
    Chyba że ktoś ma lepszy pomysł 🙂

    #105817
    Magdalena Suchy
    Uczestniczka

    A czy nie ma opcji, żeby po prostu wyrzucić tą zakładkę “przegląd”? próbowałam to zrobić css-em, ale udało mi się usunąć tylko tytuł.

    #105836

    Przyznam szczerze nie wiem, w jaki sposób można byłoby to zrobić. Wrzucam info pozostałym moderatorom!

    #105850
    Paweł Zieliński
    Moderatorka

    Cześć Magdalena,

    tu masz prosty kod w JavaScript który pasuje do twojego problemu:

    Skopiuj go i dodaj go na końcu strony tak jak było na kursie.
    Zobacz czy o to Ci chodziło.
    Zakładam że nie będzie na tej belce więcej zakładek niż 3 gdzie środkowa jest tą właściwą.

    Pozdrawiam,
    Paweł

    P.S.
    To rozwiązuje dokładnie Twój problem, bo classy są z Twojej strony.

    #106119
    Magdalena Suchy
    Uczestniczka

    dziękuję! ale nie wiem gdzie wstawić ten kod, nie widzę w kursie Oli nic na temat dodawania kodów JavaScript. Czy to trzeba zrobić za pomocą motywu potomnego?

    #106138
    Kaja Rzeczkowska
    Moderatorka

    Kod JavaScript możesz wkleić np. do pliku functions.php albo za pomocą wtyczki Insert Headers and Footers. W tym pierwszym przypadku musisz stworzyć motyw potomny, w tym drugim – nie, aktualizacje motywu nie będą nadpisywały tej zmiany.

    #106160
    Magdalena Suchy
    Uczestniczka

    chyba jest jakiś błąd w kodzie, bo wyskakuje takie info i na stronie pojawia się błąd

    https://drive.google.com/file/d/1bgidtNsqq_lRNRztPET82DXrNIkeZAWg/view?usp=sharing

    #106186
    Gabriela Kurowska
    Moderatorka

    Hej, próbowałam znaleźć odpowiedź na Twoje pytanie, ale niestety mi się nie udało. Zapytam innych moderatorów i na pewno ktoś wróci z odpowiedzią.

    #106242
    Kaja Rzeczkowska
    Moderatorka

    A jak wygląda błąd na stronie? Bo ja nie widzę, co możesz mieć na myśli. Wrzuciłabyś jeszcze jednego screena?

    Ten komunikat wygląda na automatyczny i błędny, PHP nie lubi się z niektórymi znakami i należą do nich nawiasy trójkątne, ale OIW tutaj nawias trójkątny użyty jest poprawnie. Może WordPress nie ma wprowadzonych wyjątków? Na komunikat chyba pomogłoby zamienienie >=na & g t ; = pisane bez spacji pomiędzy znakami.

    W poniedziałek dyżur ma Paweł, który umie PHP (ja posiłkuję się researchem), więc powinien napisać coś jeszcze 🙂

    • Ta odpowiedź została zmodyfikowana 6 miesięcy, 2 tygodnie temu przez Kaja Rzeczkowska.
    • Ta odpowiedź została zmodyfikowana 6 miesięcy, 2 tygodnie temu przez Kaja Rzeczkowska.
    #106270
    Magdalena Suchy
    Uczestniczka
    #106278
    Kaja Rzeczkowska
    Moderatorka

    Myślę, że rozwiązałam. Ten trójkątny nawias jest OK i go zostaw jak pisał Paweł, ale podczas przeklejania kodu zgubił Ci się znacznik [script] tu kod od Pawła [/script] (nawiasy trójkątne). W związku z tym Twoja strona czyta wklejony kod jako zwykły tekst, a nawias trójkątny odczytuje tak, jakby to był kod HTML. Jak otoczysz wklejony kod znacznikami script, to powinno wszystko pięknie działać. Daj znać, jestem bardzo ciekawa 🙂

    #106279
    Magdalena Suchy
    Uczestniczka

    Teraz, kiedy chcę zapisać zmiany w kodzie, pojawia mi się coś takiego. Czy mam to zignorować?
    Dodam, że wstawiam kod przez wtyczkę header and footer (nie jestem pewna, czy powinnam wstawić go w sekcji body czy footer, ale ten komunikat pojawia się w obydwu przypadkach).

    https://drive.google.com/file/d/16ZKzAAswuk_07Qf8e6oePhNhwxpVq9rO/view?usp=sharing

    #106298

    A jak to wygląda na stronie po wprowadzeniu zmian?

    #106302
    Magdalena Suchy
    Uczestniczka

    nie zatwierdziłam po tym komunikacie, bo się bałam, że coś popsuję na stronie na amen i nie będę wiedziała, jak naprawić

    #106308
    Paweł Zieliński
    Moderatorka

    Cześć Magdalena,
    Cytuję
    „Błąd 403 oznacza odmowę/zakaz dostępu do określonych zasobów. Jeśli występuje na Twojej stronie, proponujemy sprawdzić atrybuty plików/katalogów (CHMOD) na serwerze oraz dokonać analizy plików .htaccess umieszczonych w jego obrębie.”
    Zrobiłaś zrzut ekranu, na którym nie widać adresu URL. To może być wszystko lub nic.

    Pozdrawiam,
    Paweł

    #106330
    Kaja Rzeczkowska
    Moderatorka

    Nie mam pojęcia, co oznacza ten komunikat w tym kontekście, ale powiem Ci, jakie ja mam podejście i co ja bym zrobiła. Możesz albo uznać, że to Ci pasuje, albo zrobić screena całego swojego ekranu i będziemy myśleć na spokojnie, jeśli wolisz być bardziej ostrożna niż ja 🙂

    Otóż przy WordPressie mam YOLO poparte backupami. Tak więc ja bym zrobiła kopię strony i kliknęła to z “jestem administratorem i mam pewność, że to false positive”. Bo jeśli coś popsujesz na amen, to po prostu przywrócisz stronę z kopii i tyle.

    A teraz wyjaśniam, czemu tak mam: wiele rzeczy w WordPressie zawsze robiłam na czuja, ufając samej sobie i wierząc w kopie zapasowe. I czasami coś faktycznie wybuchało, nie działało, biały ekran śmierci, dziwne linijki kodu na stronie. No to albo kombinowałam, albo przywracałam stronę z kopii, jeśli zostałam bez innych opcji albo uznałam je za stratę czasu.

    Przez 14 lat takiej pracy z WordPressem nigdy nic nie wybuchło mi nieodwracalnie. Bo kopie ratują skórę, to znaczy stronę 🙂 Za to dało mi to sporo pewności siebie.
    Jak zaczynałam, to WordPress nie był taki popularny, nie było kursów, nie było nawet tutoriali po polsku, a mój angielski był dość słaby, no więc od momentu instalacji WP przez FTP uczyłam się metodą “zadziała, nie zadziała albo wybuchnie”. Ty masz kurs i nas, więc masz wybór 🙂

    *

    Odpowiadając na inne Twoje pytanie. Kiedy dochodziłam, co u Ciebie nie działa w kodzie, to po prostu zainstalowałam u siebie tę samą wtyczkę, którą Ty masz, wkleiłam kod tu, gdzie Ty wkleiłaś (Body, widać na screenie od Ciebie) i zatwierdziłam zmiany. Przeszły. Inna sprawa, że nie sprawdzałam, czy wprowadziły oczekiwany efekt, bo szukałam przyczyny błędu 🙂

    #106334
    Magdalena Suchy
    Uczestniczka

    Dziękuję Kaja za dobre słowo 🙂 zatwierdziłam ten kod i strona nie wybuchła, ale też nic się nie zmieniło na stronie kursu więc kod nie zadziałał, natomiast po zatwierdzeniu zmian, <script> na początku i </script> na końcu podświetlają mi się na pomarańczowo (próbowałam wstawić i w body i w footer, to samo)

    #106356
    Gabriela Kurowska
    Moderatorka

    Hej, podeślę ten post moderatorom, którzy są bardziej w temacie. Na pewno coś wymyślą 🙂